Najnowsze Wyniki/Kalendarz
PAP/EPA / GABRIELE MENIS / Na zdjęciu: Marco Giampaolo

Serie A. Udinese Calcio - AC Milan. Kontrowersyjna decyzja sędziego. Marco Giampaolo nie ma pretensji o brak "11"

Maciej Kmita
Maciej Kmita
Na inaugurację sezonu AC Milan po słabej grze uległ Udinese Calcio (0:1). Rossoneri nie oddali ani jednego celnego strzału, a być może najlepszej okazji pozbawił ich Fabian Pasqua. Przy stanie 0:1 sędzia nie podyktował "11" po zagraniu ręką Samira.

W 80. minucie po dośrodkowaniu z rzutu rożnego Alessio Romagnoli trącił piłkę głową tak, że ta trafiła w przedramię znajdującego się za nim Samira.

Fabian Pasqua od razu otrzymał od sędziów VAR informację o niejednoznacznym w interpretacji zdarzeniu i kiedy jego asystenci nie byli pewni co do decyzji, sam obejrzał powtórkę sytuacji.

Po wideoanalizie arbiter uznał, że choć Samir dotknął piłki ręką, to Milanowi rzut karny się nie należał. Co jednak ciekawe, Pasqua nie podyktował też rzutu rożnego dla Milanu, tylko nakazał wznowienie gry od bramki.

Rzut karny mógłby być idealną okazją dla Milanu na strzelenie wyrównującego gola. Z gry Rossoneri nie potrafili ani razu zagrozić bramce Juana Musso. Szansę na pierwsze trafienie w sezonie stracił tym samym Krzysztof Piątek. Marco Giampaolo wytypował Polaka na pierwszego wykonawcę "11" w swojej drużynie - wiosną "Il Pistolero" nie podchodził do rzutów karnych. Więcej o tym TUTAJ.

Sam Giampaolo nie ma do sędziego pretensji o to, że nie podyktował rzutu karnego dla Milanu.

Czytaj również -> Sinisa Mihajlović wrócił na ławkę Bologni

- Ręka Samira? Wszyscy znają moje zdanie na temat rąk w polu karnym. Może pojawiły się nowe wytyczne, ale według mnie to zawsze powinno zależeć od interpretacji sędziego. Czy mi się to podoba, czy nie - takie są zasady. Trzeba ocenić dynamikę i to czy zagranie ręką było zamierzone, czy nie. Nawet przy systemie VAR zależy od wyczucia sędziego - przyznał trener Milanu.

To nie pierwsza kontrowersyjna decyzja sędziego w otwierającej sezon kolejce. W sobotę dużo niejasności było też w meczu Fiorentina - Napoli. Więcej o tym TUTAJ.

ZOBACZ WIDEO Serie A. Szalony mecz Fiorentiny z Napoli! 7 goli i ogromne kontrowersje! [ZDJĘCIA ELEVEN SPORTS]

Czy Milanowi należał się rzut karny?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Komentarze (1):

  • dree Zgłoś
    Nie może być tak, że w dwóch meczach sędziowie różnie interpretują przepisy. Przecież to co się wydarzyło w meczu Milanu kwalifikowało się na rzut karny, nawet według starych
    Czytaj całość
    przepisów. Ręka była ewidentna, a piłka nie była zagrana z małej odległości, żeby można było mówić o nabiciu. Był to jeszcze bardziej ewidentny karny, niż to co zrobił Zieliński. Dodatkową kompromitacją było nie przyznanie rzutu rożnego. Poziom sędziowania we Włoszech jet na porównywalnym poziomie, albo nawet, co się wydaje niemożliwe, jest niższy, niż w Polsce

    Komentarze (1)

    PRZEJDŹ NA WP.PL