Najnowsze Wyniki/Kalendarz
Robert LewandowskiGetty Images / Sebastian Widmann/Bongarts / Na zdjęciu: Robert Lewandowski

Eliminacje Euro 2020. Ciekawa decyzja pomogła Lewandowskiemu? "Nie ma w tym magii"

Tomasz Skrzypczyński
Tomasz Skrzypczyński
Wyszło na jaw, że latem tego roku Robert Lewandowski postanowił na jakiś czas wykluczyć ze swojej diety mięso. Czy ta decyzja mogła mieć jakikolwiek wpływ na jego formę? - Nie ma w tym magii - przekonuje dietetyk sportowy Igor Dzierżanowski.

Aż 26 goli strzelił w rundzie jesiennej Robert Lewandowski dla Bayernu Monachium. Polski napastnik jest w życiowej formie i nic dziwnego, że znalazł się w gronie najpoważniejszych kandydatów do zajęcia miejsca na podium w plebiscycie Złotej Piłki magazynu "France Football" na najlepszego piłkarza świata tego roku.

Jak to możliwe, że Lewandowski osiągnął swój szczyt w wieku 31 lat? Być może wpływ na jego znakomitą dyspozycję miały zmiany, o których pisze dziennik "Fakt".

Podczas zgrupowania reprezentacji Polski jej kapitan wyznał, że przed sezonem wprowadził pewne nowinki w treningi i w odżywianiu.

ZOBACZ WIDEO: Tajemnica wielkiej formy Roberta Lewandowskiego. "Mam najlepsze wyniki fizyczne w życiu"

Timo Werner lepszy od Lewandowskiego? Tak piszą Niemcy. Czytaj więcej--->>>

- Zmieniłem kilka rzeczy, przede wszystkim w przygotowaniach do sezonu. Chodzi o rodzaj ćwiczeń oraz intensywność, z jaką je wykonywałem. W trakcie sezonu też inaczej trenuję niż wcześniej, w inny sposób się regeneruję. Przygotowanie fizyczne ma ogromne znaczenie w meczu, bo wtedy łatwiej o drybling, skuteczny strzał - powiedział.

To nie koniec, bo według gazety Polak miał przed rozpoczęciem sezonu zrezygnować na jakiś czas z jedzenia mięsa. Czy krótki odpoczynek od mięsnych produktów mógł mieć jakikolwiek wpływ na wybitną dyspozycję piłkarza w rundzie jesiennej?

- Nie doszukiwałbym się w tym wielkiej magii - przekonuje dietetyk sportowy Igor Dzierżanowski, specjalista w zakresie treningu personalnego i żywienia.

- Zmiany sposobu żywienia i ich wpływ na organizm to sprawa bardzo indywidualna, jednak jeżeli mówimy o krótkim odstępie czasu, to moim zdaniem nie miało to wpływu na zdolności wysiłkowe czy zdrowie. Z mięsa można rezygnować z różnych przyczyn, także ideologicznych lub proekologicznych, nie wiem jaki dokładnie cel miał Robert Lewandowski - dodaje.

Nasz ekspert uważa, że znając profesjonalizm polskiego napastnika w kwestii jedzenia, spożywanie przez niego mięsa na pewno też nie szkodzi jego formie i temu, co prezentuje na boisku.

- Domyślam się że Robert przywiązuje dużą wagę do zdrowego odżywiania. Zapewne jak spożywa mięso, to jest ono dobrej jakości i nie są to wysoko przetworzone produkty mięsne. A dobre jakościowo mięso w rozsądnych ilościach, będące częścią zróżnicowanej diety nie przyniesie żadnego negatywnego efektu - mówi Dzierżanowski.

W ostatnich miesiącach pojawia się coraz więcej sportowców, którzy z własnej woli decydują się wykluczyć mięso ze swojego menu. Zaledwie kilkanaście dni temu, na początku listopada, przyznał się do tego inny reprezentant Polski, Grzegorz Krychowiak (więcej TUTAJ).

- Pracuję nie tylko ze sportowcami i przyznaję, że rezygnacja lub ograniczenie mięsa w codziennym żywieniu staje się coraz bardziej popularne. W wielu przypadkach nie jest to jednak spowodowane aspektami zdrowotnymi, czasem jest to ciekawość - czy samopoczucie może się dzięki temu poprawić, a czasem wynika to z troski o ekologię. W tym drugim przypadku za ograniczeniem spożycia mięsa przemawia nie zawsze odpowiedni chów zwierząt oraz duża ilość energii i wody, które trzeba zużyć, aby mięso przybrało finalną sklepową formę - wyjaśnia dietetyk sportowy.  

Dodajmy, że wielką aktywistką i propagatorką sportowego stylu życia i zdrowego odżywiania jest żona kapitana reprezentacji Polski. Anna Lewandowska jest fanką diety bezglutenowej, którą stosuje także jej mąż. Była karateczka ma także własny punkt ze zdrową żywnością w Warszawie "Foods by Ann Healthy Store".

Komentarze (2):

Komentarze (2)

PRZEJDŹ NA WP.PL