Najnowsze Wyniki/Kalendarz
Materiały prasowe / 5 ton potraw i bezy Pavlova zwieńczą Boll Warsaw FIM Speedway Grand Prix of Poland

5 ton potraw i bezy Pavlova zwieńczą Boll Warsaw FIM Speedway Grand Prix of Poland

Wojciech Ogonowski
Wojciech Ogonowski
Ponad 3,5 tony dań gorących i bagatela 1,5 tony deserów. To wszystko wykonane z najlepszych certyfikowanych produktów i według najnowocześniejszych przepisów, będzie cieszyć podniebienia gości stref VIP podczas BOLL WARSAW FIM SGP of Poland.

Kup bilet na wielki finał TAURON Speedway Euro Championship w Chorzowie! -->>

W tym roku w specjalnie przygotowanym menu znalazły się dania kuchni europejskiej z akcentami smaków z różnych stron świata. Przewidziano dania mięsne i jarskie. Samych przystawek będzie przygotowanych ponad 2000 kg, 800 litrów zupy oraz ponad 400 litrów sosów, a we wszystkich strefach cateringowych zostanie rozdanych 15 tys. deserów. Prace w kuchni rozpoczęły się już 15 maja, trwały niemal codziennie do późnych godzin nocnych. Na kilka godzin przed zawodami kucharze dokonają już tylko smakowych szlifów, dekoracji potraw, drobnych dodatków oraz poprawek.

Prym w menu dla gości VIP wiedzie marynowany w soku buraka łosoś bałtycki, podawany z kremowym serkiem, udekorowany kaparami i pudrem z oliwek. Obok tradycyjnego żurku z borowikami, na stole zagości także dziczyzna – comber z jelenia z szynką parmeńską, którego smak podkreślą wyraziste konfitury z owoców leśnych. Ta potrawa ze względu na delikatność mięsa dziczyzny i jej smak, wymaga od kucharzy najwięcej skupienia i profesjonalnej wiedzy kulinarnej. W propozycjach dań głównych podany zostanie także sandacz w kurkach i staropolskie zrazy wołowe. Rarytasem będzie także dojrzewająca szynka z karmelizowanymi jabłkami i konfiturą z czerwonej cebuli.

Przeczytaj także: Woffinden przerasta innych. Na Polakach ciążą wielkie oczekiwania (wywiad)

W strefie live nie zabraknie wołowego tatara oraz wybornych, ręcznie lepionych pierogów m.in. ze szparagowym nadzieniem.6 kg rozmarynu, 6 kg tymianku, około 10 kg migdałowych płatków i tyle samo ziarna słonecznika, kilkanaście pęczków natki pietruszki, kilogramy warzyw i świeżych owoców - wszystko po to, aby dania miały niepowtarzalny smak i wygląd.

ZOBACZ WIDEO Dlaczego Jacek Frątczak zniknął z mediów? Menedżer zabrał głos

Finałem degustacyjnym będą oczywiście desery. Powstaje aż 43 Bez Pavlova, na których przygotowanie zużyto 22 litry specjalnie pasteryzowanych białek i 150 litrów śmietany. Na stołach zagości także sernik z białą czekoladą, mini macaroony, creme brulee oraz tort czekoladowy z pralinami. Wszystko bez sztucznych dodatków i barwników.

Składniki dań są świeże i opatrzone specjalnymi certyfikatami jakości. Ekologiczne podejście widać także w sposobie podawania potraw i ich przygotowaniu. Specjalnie na potrzeby cateringowe tak dużego wydarzenia zamówiono w hucie szkła aż 100 tys. małych, szklanych słoiczków. Podczas finałów będzie w nich podany makowy mus wykończony karmelową górką. Przygotowane potrawy mimo, że serwowane na talerzach, będą tak przygotowane, żeby podczas jedzenia nie utrudniać śledzenia żużlowych wyścigów.

Zobacz także: Przygotowania do Boll Warsaw FIM Speedway Grand Prix of Poland (galeria)

Rodzimi i zagraniczni goście uczestniczący w sobotnich zawodach Grand Prix, będą mogli cieszyć się nie tylko rywalizacją na torze, ale także wyszukanymi smakami. Obsługa cateringowa zadba aż o 16 stref, strefy VIP, Super VIP i 70 lóż na terenie PGE Narodowym. Nad całością prac w kuchni czuwa szef kuchni i około 40 kucharzy. W dniu zawodów będzie ich nawet 100. Żużlowa sobota zapowiada się bardzo… smacznie.

na Facebooku.

Komentarze (9):

  • RECON_1 Zgłoś
    A już myślałem że autorem będzie spec od plastikowych kubków i wyborowej...
    • sympatyk żu-żla Zgłoś
      Szanowna redakcjo wszystko ładnie wygląda .Teraz pytani kto to będzie jadł .Myślę że zwykły śmiertelnik co wycułał obola na bilet .Tego nie zobaczy na oczy .Po drugie ceny są
      Czytaj całość
      wyciągnięte z portek ,Nie będzie go stać.Żeby szybko i raźnie leciał mu czas to kupi łuskany słonecznik wraz z kukurydzą kolą popije .Jedynie pan Witkowski dostanie ,centrala i Angole za pewno będą się zajadać Kolega Rysio martwi się czy papieru nie braknie toaletowego.
      • Rysio-z-Klanu Zgłoś
        Chciałbym się szanowna redakcjo dowiedzieć,czy po tej konsumpcji będzie dostępny papier toaletowy,jakie będzie miał wzorki,czy będzie zapachowy i ilu warstwowy?Przecież to także
        Czytaj całość
        ważna informacja:)))
        Wszystkie komentarze (9)

        Komentarze (9)

        PRZEJDŹ NA WP.PL