Najnowsze Wyniki/Kalendarz
Tobiasz Musielak WP SportoweFakty / Julia Podlewska / Na zdjęciu: Tobiasz Musielak

Żużel. Apator - Start: Skandal w Toruniu. Sędzia nie powtórzył biegu, choć Musielak zahaczył o taśmę

Mateusz Domański
Mateusz Domański
12. bieg meczu eWinner Apator Toruń - Car Gwarant Kapi Meble Budex Start Gniezno wzbudził dużo kontrowersji. Tobiasz Musielak dotknął taśmy daszkiem kasku, ale sędzia wyścigu nie przerwał. Później go też nie powtórzył.

Zawody w Toruniu przebiegały bardzo płynnie aż do 12. odsłony dnia. W niej doszło do dużych kontrowersji na starcie, co wymusiło dłuższą przerwę. Tobiasz Musielak dotknął taśmy daszkiem kasku, ale mimo to wyścig był kontynuowany. 

Bieg wygrali podwójnie goście. Po jego zakończeniu sędzia Artur Kuśmierz długo analizował powtórki. Ostatecznie zdecydował się zaliczyć wyniki.

Komentatorzy nSport+ informowali, że taśmę zahaczyła... kamera i dlatego też zatrzymała się na kasku Musielaka. Powstało duże zamieszanie.

ZOBACZ WIDEO Dudek: Jakbym miał 100 tysięcy dolarów, dałbym Anderssonowi, żeby wrócił

Zdziwienia decyzją arbitra nie krył Piotr Świderski, który pojawił się w studio nSport+. - Ja to widziałem zupełnie inaczej - mówił. - Chciałoby się powiedzieć, że to nie jest błąd, tylko wielbłąd - dodał po chwili jednym głosem z Marcinem Majewskim. Sytuację komentował też Krzysztof Cegielski. Nie gryzł się w język. Wprost ocenił, że to "skandal".

- Taśma poszła w górę, ja puściłem sprzęgło. W pewnym momencie jednak się ona zatrzymała. Myślałem, że poszła nierówno. Sędzia przyznaje się do błędu, a nie powtarza wyścigu - mówił Musielak w nSport+, dodając, że był przekonany, iż wyścig zostanie powtórzony.

Ta sytuacja jest bez wątpienia materiałem do wnikliwej analizy. Dodajmy, że decyzja sędziego Kuśmierza nie wpłynęła znacząco na losy spotkania, bo Apator i tak był już pewny triumfu. Przed biegami nominowanymi w Toruniu jest 48:30.

Czytaj także:
- Apator - Start. Rafael Wojciechowski wyjawił, jaki wynik go zadowoli

- Kuriozalne zachowanie Krystiana Pieszczka. Zawodnik bije się w pierś i przeprasza 

Czy sędzia Kuśmierz popełnił błąd, zaliczając wyniki biegu XII?

zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

na Facebooku.

Komentarze (70):

  • Max Esley Zgłoś
    Car Gwarant Kapi Meble Budex Start Gniezno........... jeszcze bym Biedronkę dorzucił i Zakład Blacharski
    • kwiotek1 Zgłoś
      Każdy ma prawo popełnić bląd, ale trzeba się umieć przyznać do błędu. To co ostatnio wyprawia pan Kuśmierz sędzia międzynarodowy który prowadził kilka Grand Prix woła o
      Czytaj całość
      pomste.Tydzień temu okradł Falubaz z punktów w ostatnim biegu, a wczorajsze je go decyzje i zachowanie budzą podejrzenia czy nie występował na dwóch gazach, świadczy o tym bałagan na starcie z ustawianiem zawodników a następnie przeciąganie startu no i wreszcie skandaliczny bieg 12. Po takich zachowaniach aż się prosiło aby go przebadać. Warto by było jeszcze przepytać świadków czy czasem nie parowały się szyby na wieżyce sędziowskiej.
      • Nίghtmare Zgłoś
        karzdy oże jak morze ... oczywiście
        Wszystkie komentarze (70)

        Komentarze (70)

        ×
          Wszystkie komentarze (70)
          PRZEJDŹ NA WP.PL